Water Natuurlijk legt watermeetlat langs verkiezingsprogramma’s

FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmailPrintMastodonShare

Op 17 maart 2021 zijn het landelijke, en geen waterschapsverkiezingen, maar nationaal beleid en wetgeving heeft wel gevolgen voor water(schappen). Vinden politieke partijen dat water belangrijk is bij de verdeling van de ruimte in Nederland? Hoe reageren ze op heftige regenbuien en toenemende droogte? Wordt er aandacht geschonken aan natuur, biodiversiteit, kwaliteit van water in de partijprogramma’s? Moet de vervuiler van water betalen? Kortom: hoe toekomstbestendig is het waterbeleid in de verkiezingsprogramma’s?

Om een antwoord op die vraag te krijgen heeft Water Natuurlijk de verkiezingsprogramma’s van 13 politieke partijen langs een meetlat gelegd met criteria die kritiek zijn voor een toekomstbestendig waterbeleid in Nederland: het WaterRad. Peter Snoeren, voorzitter Water Natuurlijk, zegt hierover: “Voldoende water, schoon water, waterveiligheid: alle drie noodzakelijk voor de toekomst van Nederland. Met het WaterRad laat Water Natuurlijk zien hoe politieke partijen over de watertoekomst van ons land denken.”

Scores tussen 34 en 97 procent

De scores – tussen 34 procent voor FVD en PVV tot 97  procent voor GroenLinks – geven aan in hoeverre Water Natuurlijk haar WaterRad-visie terugziet bij de verschillende partijen. Alle partijen hebben de gelegenheid gehad om op de analyse te reageren.

Klik op de afbeelding om het complete pdf-document met alle 13 geanalyseerde partijen te bekijken (opent in nieuw venster)

 

Partners in Drents Overijsselse Delta

Het is niet verrassend dat de drie partijen die Water Natuurlijk Drents Overijsselse Delta steunen, tot de koplopers behoren: D66 94%, GroenLinks 97% en PvdA 90%. Op de afbeeldingen hieronder is te zien hoe deze drie scoren op water, natuur, klimaat en bestuur. (klik voor een vergrote afbeelding)