Water Natuurlijk overstroomt Wateren

Kick-off Water Natuurlijk Drents Overijsselse Delta in Wateren
Kick-off Water Natuurlijk Drents Overijsselse Delta in Wateren.
FacebookTwitterLinkedInWhatsAppEmailPrintMastodonShare

Het campagneteam van Water Natuurlijk Drents Overijsselse Delta had een bijzondere plek uitgekozen voor de campagnekick-off op 11 februari: Wateren in de Drentse gemeente Westerveld. Zo’n 25 kandidaten en andere deelnemers troffen elkaar bij het kombord van deze buurtschap. Twee inwoners vertelden tijdens een wandeling rond Wateren en Oude Willem hoe zij de invloed van de klimaatverandering ervaren.

Wateren maakt deel uit van het Drents-Friese Wold, een prachtig natuurgebied. Voor wie goed kijkt, ziet dat de sparren en lariksen er niet al te best bij staan. Veel bomen sterven af door de grote droogte die al een aantal zomers heeft geheerst, waarbij de genadeklap wordt uitgedeeld door de gevreesde letterzetter: een kever die vooral verzwakte, afstervende en pas afgestorven bomen aantast. Voor behoud van de natuur is het daarom hoognodig dat er meer water wordt vastgehouden in het gebied. “Het is niet genoeg om hier en daar kleine ingrepen te doen” zegt Marion Plagge, een van de inwoners. “Je zou het hele ecosysteem richting Weerribben-Wieden moeten herstellen, dan pas maak je echt ruimte om water te bergen en vast te houden voor droge tijden.”

Genieten van water

Volgens Plagge is een bijkomend voordeel dat het gebied nog aantrekkelijker wordt voor recreatie. Voor de gemeente Westerveld zou dat interessant kunnen zijn: toerisme is immers voor Drenthe een belangrijke economische pijler. Dat sluit goed aan bij het uitgangspunt van Water Natuurlijk dat je als inwoner of bezoeker van water moet kunnen genieten.

Hoosbuien

Ook met een ander effect van klimaatverandering is Wateren geconfronteerd. “Na een enorme hoosbui stonden we vorig jaar tot aan onze knieën in het water. Dat een van de stuwen niet goed stond, heeft niet geholpen, maar had het probleem uiteindelijk niet kunnen voorkomen. Het water in het ven stroomde met zo’n grote snelheid en zo’n grote hoeveelheid over, dat er geen houden aan was. De Tilgrup, de beek waarin normaal gesproken het overtollige water verdwijnt, kon het toestromende water ook niet meer kwijt aan de Vledder Aa.”
Extreme weersomstandigheden zullen de komende jaren alleen maar toenemen, en overlast zal niet altijd zijn te voorkomen. Wel gaan de bewoners binnenkort met het waterschap om tafel om te bespreken wat mogelijk is om die overlast binnen de perken te houden.

Wijzer over water

Lijsttrekker Marion Wichard was blij om weer samen op pad te kunnen. “Tijdens corona is er de klad in gekomen, maar ik zie dit als een hernieuwde start van onze Wijzer over Water-wandelingen. Het werk van het waterschap gaat zoveel meer leven als je in de praktijk kunt zien wat er aan de hand is. We zullen dat de komende tijd dus weer oppakken, en laten ons graag uitnodigen.”